Belg verspilt bijna 50 liter drinkwater per dag
‘Water Challenge’-campagne van Finish daagt je uit om minder water te verbruiken

Wereldwijd staan de watervoorraden steeds meer onder druk, als gevolg van de klimaatverandering… maar ook door verkwisting. Hoog tijd voor verandering, vindt de marktleider in vaatwasmiddelen Finish. Zeker omdat elke Belg dagelijks zo’n 50 liter drinkwater meer verbruikt dan nodig. Samen met ngo Join For Water lanceert Finish eind juli de digitale campagne ‘Water Challenge’. Concreet krijg je eenvoudige en haalbare tips aangereikt om dagelijks minder water te verbruiken én je watervoetafdruk te verkleinen.

Na de grote bewustmakingscampagne 'Save Water with Finish' in de zomer van 2022 zetten Finish en ngo Join For Water dit jaar hun strijd voort om de mensen bewust te maken van waterschaarste en -verspilling, maar vooral om een gedragsverandering teweeg te brengen en de Belgen aan te moedigen nieuwe acties te ondernemen om hun dagelijks waterverbruik en hun watervoetafdruk te verminderen.
De campagne zal worden verspreid via belangrijke communicatiekanalen: in de pers, in televisiespots, in een langlopende influencer-marketingcampagne en op sociale netwerken. Vanaf begin juli 2023 krijgen enkele merkpartners van Finish, zoals de ngo Goods to Give, de kans om mee te werken aan deze digitale campagne, genaamd 'Water Challenge'. Een maand lang zullen zij worden uitgenodigd om elke week thuis en op het werk een aantal dagelijkse uitdagingen aan te gaan, zoals een hele dag vegetarisch eten, maximaal 4 minuten douchen of een dag geen koffie drinken.
Kijk voor meer informatie op https://www.finishinfo.be (vanaf 01/07/2023).
Join For Water heeft op zijn beurt een tool ontwikkeld om die watervoetafdruk te meten – want naast het drinkwater dat we dagelijks gebruiken, is er ook water nodig voor de productie van voeding, kleding en dergelijke. De gemiddelde watervoetafdruk van de wereldbevolking bedraagt 3.800 liter per dag… die van de Belgen 7.400 liter per dag. Je kan je persoonlijke watervoetafdruk berekenen via https://waterchallenge.be/bereken-mijn-watervoetafdruk/
Evolutie in waterverbruik van de Belg
Het gemiddelde waterverbruik van de Belg bedraagt vandaag 96 liter per dag. 36% wordt gebruikt voor baden/douchen, 31% voor doorspoelen, 12% voor de was, 9% voor schoonmaken, 7% voor afwassen en 5% voor koken. (bron: beroepsvereniging van de Belgische wateroperatoren Belgaqua). Daarbij scoren Vlamingen (99 liter) nog iets slechter dan Brusselaars (96 liter) en Walen (93 liter). Met dit dagelijks gemiddelde van 96 liter drinkwater per persoon verbruiken we twee keer zoveel als nodig – de Wereldgezondheidsorganisatie stelt 50 liter voorop om comfortabel te leven
Wij Belgen mogen dan wel veel marge hebben om ons persoonlijk waterverbruik te beperken, we zetten ook echt stappen vooruit. Zo daalt ons waterverbruik al dertig jaar – in 1990 zaten we nog op een dagelijks gemiddelde van 121 liter drinkwater per persoon. Die dalende trend danken we onder meer aan de technologie, denk aan waterbesparende douchekoppen of steeds zuinigere vaatwassers.
“Tegelijk zijn we ons vandaag veel meer bewust van de noodzaak om verspilling tegen te gaan”, vertelt Ségolène de Fleurieu, Marketing & Trade Marketing Director bij Reckitt Benelux, het bedrijf achter Finish. “Als marktleider in vaatwasmiddelen dragen we graag bij aan positieve verandering. We willen de consument inspireren om zijn waterverbruik te verminderen, via kleine veranderingen in de dagelijkse routine. Vaak boet je zelfs niet eens aan comfort in. Door bewuster met water om te gaan, kunnen we samen een groot verschil maken voor een duurzamere toekomst. We hopen dat heel wat Belgen de ‘Water Challenge’ zullen aangaan!”.
Uit een onderzoek van Finish blijkt dat maar liefst 44% van de eigenaars van een vaatwasser hun vuile vaat voorspoelen voordat ze die in de vaatwasser doen. Per volgeladen vaatwasser verspillen we daarbij maar liefst 60 liter water. Als dit deel van de mensen met een vaatwasser stopt met voorspoelen, kunnen we in België met deze kleine verandering 16,5 miljard liter water per jaar besparen.

10 tips om je waterverbruik te beperken
Door kleine veranderingen in huis en op kantoor is het mogelijk je waterverbruik en watervoetafdruk te verkleinen zonder dat dit ten koste gaat van het comfort. Finish en de ngo Join For Water delen daarom in hun digitale campagnes tips die gemakkelijk te implementeren zijn in het dagelijks leven, zoals
- Laat niet onnodig water lopen: draai de kraan dicht terwijl je je handen inzeept, je tanden poetst of jezelf scheert. Zo bespaar je gemakkelijk 5 tot 8 liter water.
- Spoel vuile borden niet onnodig af: per volgeladen vaatwasser verspil je daarmee 60 liter water. Als alle Belgen deze ‘voorspoeling’ zouden overslaan, kunnen we elk jaar zo’n 16,5 miljard liter water besparen.
- Check op waterlekken: monitor je waterverbruik en wacht niet tot je je jaarlijkse waterstand moet doorgeven. Check op mogelijke lekken door af en toe de stand van de watermeter te noteren voor je gaat slapen en als je opstaat. Is dat cijfer niet hetzelfde, dan weet je dat er iets mis is.
- Vang regenwater op in een ton: bijvoorbeeld om je auto te wassen of de tuin water te geven.
- Hergebruik water in huis: bijvoorbeeld door je groenten in een kom te wassen en het water daarna aan je planten te geven.
- Neem een douche in plaats van een bad: douche niet langer dan tien minuten, anders verbruik je al snel 150 liter water, wat overeenkomt met een bad.
- Gebruik 100% gerecycled papier en beperk je printwerk: voor de productie van papier is veel water nodig, vooral voor het bleken van papier. Door gebleekt papier te vervangen door ongebleekt gerecycled papier bespaart u je ongeveer 90% water en 50% energie!
- Spoel je wc niet onnodig door: een spoelbeurt verbruikt 7 tot 12 liter water, naargelang je de gewone of dubbele spoelknop induwt. Gebruik dus zo veel mogelijk de enkele spoeling. Heb je geen spoelsysteem met twee knoppen? Dan kan je het volume van het toiletreservoir verkleinen door een volle fles water in het reservoir te plaatsen. Zo bespaar je al snel 1,5 liter water bij elke spoelbeurt.
- Gebruik een emmer en spons: zin om je buitenmeubelen of terras onder handen te nemen? Laat de hogedrukreiniger links liggen en gebruik een emmer met spons: gemiddeld 200 liter versus 10 liter.
- Neem een herbruikbare fles mee naar het werk in plaats van wegwerpflessen te kopen en bespaar gemakkelijk geld en 156 plastic flessen per jaar. Er is 3- tot 6 liter water nodig om een plastic waterfles van 1 liter te produceren.
Meer info over de Watervoetafdrukwatervoetafdruk.
Maar wat is een watervoetafdruk nou precies? Een watervoetafdruk is al het zoete water dat een persoon gebruikt voor zijn hele consumptie. Het gaat dus niet alleen om het directe gebruik van drinkwater of hoe lang je doucht maar; al het water dat gebruikt wordt om voedsel, goederen en diensten te produceren telt ook mee.
Het voedsel dat je eet is goed voor 86% van je watervoetafdruk. Maar ook onze spullen gebruiken vaak meer 'verborgen' water dan we denken. Vooral elektronica zoals laptops en telefoons hebben een behoorlijke watervoetafdruk, maar ook kleding heeft een relatief grote watervoetafdruk. Een paar leren schoenen heeft een watervoetafdruk van 8.000 liter water, je smartphone kost 12.760 liter en je katoenen spijkerbroek 8.000 tot 10.000 liter. *bron: https://www.watercalculator.org/footprint/the-hidden-water-in-everyday-products/
Over Finish – https://www.finishinfo.be
Finish is een merk van de multinational Reckitt, actief in de sector van consumptiegoederen met een breed portfolio van verzorgings- en huishoudproducten. De groep is sterk innovatiegedreven en is wereldwijd actief in 180 landen met ruim 50 merken (naast Finish onder andere ook Vanish, Dettol, Veet, Durex, Air Wick, Strepsils…). Het Belgische filiaal van Reckitt is gevestigd in Anderlecht.
Over Join For Water - https://joinforwater.ngo/
De ngo Join For Water zet zich in voor veerkrachtige waterecosystemen als basis voor duurzame ontwikkeling en menselijk welzijn. Zo zorgt ze voor waterzekerheid voor mens en natuur. De organisatie doet dit vandaag al in negen landen, telkens in samenwerking met verschillende partners. Join For Water wil het waterbewustzijn aanscherpen bij zowel overheden als burgers en bedrijven.
Perscontact
RCA I Yasmine Dewaele I +32 475 96 17 84 I yasmine.dewaele@rca.be
Finish I Ségolène de Fleurieu I segolene.defleurieu@reckitt.com