Finish herstelt 100 hectare wetlands in Oeganda 

Vaatwasmiddelenmerk beschermt ecosystemen in de strijd tegen waterschaarste 

Na een succesvolle bijdrage in ons land om het Turnhouts Vennengebied te herstellen, trekt Finish nu naar Oost-Afrika. Samen met water-ngo Join For Water zet de vaatwasmiddelenproducent zich in Oeganda in om wetlands te beschermen en te herstellen. Deze ecosysteemdiensten zijn dan ook erg waardevol in de strijd tegen waterschaarste. In Oeganda halveerde de voorbij dertig jaar de oppervlakte wetlands bijna. Vlaanderen – dat volgens recent onderzoek met extreem hoge waterschaarste kampt – verloor de afgelopen decennia zelfs 75% van zijn wetlands.  

Luchtfoto van Rushango Wetland
Luchtfoto van Rushango Wetland

Extreem hoge waterschaarste in België ​
Als vaatwasmiddelenmerk zet Finish zich al langer in om mensen bewust te maken van de waterschaarste én hun eigen watergebruik. In 2022 hielp Finish nog om 10.000 m2 vennengebied te herstellen binnen het unieke Turnhouts Vennengebied. Door de waterhuishouding te optimaliseren, kwam er in drooggevallen vennen opnieuw water en kunnen ze nu als wetlands bijdragen aan een gezond ecosysteem dat onze watervoorraden beter beschermt en de biodiversiteit bevordert. Samen met Natuurpunt en Join For Water investeerde Finish in de uitbreiding van een 23 hectare groot wetland. 

Ook in België is het aantal wetlands de voorbije decennia fors gezakt: van 244.000 hectare rond de jaren vijftig naar amper 68.000 hectare vandaag. Ter vergelijking, Nederland telt zo’n 817.000 hectare wetlands. Bovendien is de waterschaarste in ons land extreem hoog, zo blijkt uit recente data van het World Resources Institute (WRI). België staat wereldwijd op de 18e plaats en is daarmee een vreemde eend in de bijt tussen veelal Afrikaanse en Aziatische landen. ​ 

Volgens de VN kampt een land met waterschaarste als dat meer dan 25% van zijn water verbruikt in vergelijking met hernieuwbare waterbronnen. Extreem hoge waterschaarste betekent dat we meer dan 80% van onze beschikbare watervoorraad gebruiken en dus nauwelijks genoeg hebben om te voldoen aan de vraag. België behoort tot de dichtstbevolkte landen ter wereld met een industrie en intensieve landbouw die veel water vragen. Tegelijk verbruiken Belgen opvallend meer water dan gemiddeld. Naast het engagement om projecten rond waterbeheer mee te financieren, wil Finish ook mensen aanzetten tot een bewuster watergebruik. ​ 

Herstel wetlands in Oeganda ​
Bijna al het zoetwaterverbruik in de wereld komt rechtstreeks of onrechtstreeks uit wetlands, ecosystemen waarin de bodem permanent of periodiek onder water staat. Sinds 1700 is echter zo’n 87% wetlands wereldwijd verdwenen. En ook vandaag blijft in sommige landen het aandeel natte gebieden in sneltempo afnemen. Zoals in Oeganda, een van de armste landen ter wereld, waar wetlands cruciaal zijn om bevolkingsgroepen van gezond water te voorzien. De dekking van wetlands is er gedaald van 15,6% in 1994 naar 8,9% in 2020. 

Hersteld Rushango wetland
Hersteld Rushango wetland
Ségolène de Fleurieu, Marketing & Trade Marketing Director bij Reckitt Benelux: “In Oeganda verdwijnen waardevolle wetlands en komen ecosystemen steeds meer onder druk te staan, als gevolg van de klimaatverandering maar ook door de groeiende bevolking en snelle verstedelijking. Samen met ontbossing is dat een belangrijk probleem, dat leidt tot steeds meer en langere droogteperiodes, overstromingen en een aanzienlijk verlies aan biodiversiteit. Samen met Join For Water en plaatselijke partners zetten we zich daarom in om wetlands te herstellen. Zo zijn we in het westen van Oeganda aan de slag, in de stroomgebieden van de rivieren Mpanga en Semliki. De bescherming en het behoud van watervoorraden is essentieel voor een duurzame toegang tot ecosysteemdiensten.”  

Bijenkorven, fruitbomen en ecologische toiletten
Finish heeft zich geëngageerd om 100 hectare Oegandees wetland te herstellen. Concreet gaat het om het Rushango-wetland, aan de grens van het moerasland van de districten Ibanda en Kamwenge, binnen een ruimer gebied met zeer kwetsbare natuur. 

Marleen Vos, Externe relaties Join For Water: “De wetland is een belangrijk leefgebied voor fauna en flora, en speelt een essentiële rol bij de onmiddellijke beschikbaarheid van water, de waterkwaliteit, de infiltratie van water in de bodem en het voorkomen van erosie. Daarom is het belangrijk dat we met lokale gezinnen samenwerken, zodat de wetlands na herstel beschermd blijven en duurzaam worden beheerd. Dat doen we bijvoorbeeld door groepen moerasbeschermers op te leiden en door de bewoners van de wetlands duurzame landbouwtechnieken te leren toepassen. Vandaag werken we samen met 60 gezinnen in vier dorpen.”  

Finish en Join For Water helpen de bewoners ook om inkomsten te genereren, onder meer via de aanschaf van 25 bijenkorven en het aanplanten van ruim 5.000 fruitbomen. Daarnaast worden er meer ecologische latrines geplaatst die het grondwater en de rivieren minder vervuilen. 


Over Finish https://www.finishinfo.be
Finish is een merk van de multinational Reckitt, actief in de sector van consumptiegoederen met een breed portfolio van hygiene, gezondheid- en huishoudproducten. De groep is sterk innovatiegedreven en is wereldwijd actief in 70 landen met ruim 50 merken (naast Finish onder andere ook Vanish, Dettol, Veet, Durex, Air Wick, Strepsils…). Het Belgische filiaal van Reckitt is gevestigd in Anderlecht. 

Over Join For Water - https://joinforwater.ngo/
De ngo Join For Water zet zich in voor veerkrachtige waterecosystemen als basis voor duurzame ontwikkeling en menselijk welzijn. Zo zorgt ze voor waterzekerheid voor mens en natuur. De organisatie doet dit vandaag al in negen landen, telkens in samenwerking met verschillende partners. Join For Water wil het waterbewustzijn aanscherpen bij zowel overheden als burgers en bedrijven.


Voor meer informatie:

RCA I Yasmine Dewaele I [email protected] I 0475.96.17.84.

Finish I Ségolène de Fleurieu I [email protected]

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FinishBelgium

Neem contact op met

www.finishinfo.be